Četvrtak, 18 dec 2025

Serbian News Media

Marketing
Serbian News Media
  • Naslovna
  • Najnovije
  • Vesti
    • Politika
    • Društvo
    • Protesti
    • Ekonomija
    • Region i Svet
    • Kultura
    • Obrazovanje
    • Hronika
    • Sport
  • REUCREUCREUC
  • Video
  • Magazin
    • Lifestyle
    • Turizam
    • Zdravlje
    • Zabava
  • ENG
Čitate: 7 namirnica koje se kvare brže nego što mislite
Podeli
Obaveštenja
  • Kragujevac
  • Šumadija
  • Beograd
  • Politika
  • Protesti
  • Ekonomija
  • Obrazovanje
  • Ekonomija
  • Region i Svet
Serbian News MediaSerbian News Media
Promena veličine fontaAa
  • Vesti
  • Politika
  • Protesti
  • Društvo
  • Ekonomija
  • Region i Svet
Pretraga
  • Vesti
    • Politika
    • Društvo
    • Obrazovanje
    • Ekonomija
    • Region i Svet
    • Sport
    • Hronika
  • Magazin
    • Lifestyle
    • Turizam
    • Zdravlje
    • Zabava
  • REUCREUCREUC
  • Stranice
    • Slušaj
    • Kontakt
    • Pretraga
Imate nalog? Prijavite se!
Zapratite nas!
© Serbian News Media 2025 – Web and App development by Tembrum
Lifestyle

7 namirnica koje se kvare brže nego što mislite

Autor:
Katarina Lukić
Objavljeno 09.06.2025
Nema komentara
Podeli
Foto: Shutterstock/Andrey_Popov
Podeli

Datumi na etiketama hrane mogu biti zbunjujući, a kod nekih namirnica poput žitarica mogli bismo instinktivno pomisliti da imaju neograničen rok trajanja. Iako to za neke i važi, od velike je važnosti kako ih skladištimo i u kom roku ih treba iskoristiti nakon obrade.

Iako se na prvi pogled može činiti da neke namirnice traju večno, to nije uvek slučaj. Kod proizvoda poput bobičastog voća ili mlečnih prerađevina lako je primetiti kada se pokvare jer se na njima pojavi buđ, ali kod drugih to nije tako očigledno. Ipak, uvek je bolje pojesti ih dok su još sveže kako bi se izbegle moguće zdravstvene komplikacije. Prema Američkoj agenciji za hranu i lekove, hranu je najbolje čuvati u frižideru na oko četiri stepena Celzijusa, i na nedeljnom nivou proveravati šta imate u frižideru i ostavi kako biste uvek imali sveže namirnice.

Ipak, obratite pažnju na sledećih sedam namirnica koje se mogu pokvariti pre nego što to primetite.

Smeđi pirinač

Kupovina pirinča u rinfuzi deluje ekonomično, ali prema Američkoj fondaciji za pirinač, smeđi pirinač u rinfuzi trebalo bi osvežavati svakih šest meseci. Zato je bolje odlučiti se za beli pirinač, koji praktično ima neograničen rok trajanja. „Razlog zbog kojeg se smeđi pirinač ne može čuvati toliko dugo na sobnoj temperaturi kao beli jeste ulje iz mekinja koje ostaje na spoljašnjoj strani zrna“, objašnjava nutricionistkinja Tesa Ngujen.

Dok se kod belog pirinča taj sloj uklanja tokom obrade, prema članku u LBT — Food Science and Technology, smeđi pirinač sadrži gotovo četiri puta više tog ulja, koje ostaje gotovo netaknuto. Ovo ulje može da užegne, što znači da pirinač gubi svoje hranljive vrednosti. Ipak, oba tipa pirinča su odlični izbori, samo obratite pažnju na rok trajanja.

Sveže suhomesnate prerađevine

Nakon otvaranja pakovanja seckane ćuretine ili šunke iz prodavnice, doktorka Dženifer Kvinlan za EverydayHealth kaže da bi ih trebalo pojesti ili baciti u roku od tri dana. Prema Američkom ministarstvu poljoprivrede (USDA), suhomesnati proizvodi mogu trajati najviše pet dana. To je zato što bakterija listerija, koja se može preneti na površinu narezaka, može da nastavi da se širi čak i u frižideru. „Možda će u početku biti samo na površini, pa vas neće odmah razboleti“, kaže nutricionistkinja Kvinlan. Ali što duže čekate, ti naresci postaju sve rizičniji.

POVEZANE VESTI:

Kortizol – hormon bez kojeg ne bismo ustali iz kreveta
Kortizol – hormon bez kojeg ne bismo ustali iz kreveta
LIFESTYLE | 29. jul
Kako da proverite freon u frižideru?
Kako da proverite freon u frižideru?
LIFESTYLE | 27. jul
Priprema domaćeg ajvara: Korak po korak do savršenog ukusa
Priprema domaćeg ajvara: Korak po korak do savršenog ukusa
LIFESTYLE | 2. avg
Efikasni načini za trajno rešavanje problema s mravima u domu
Efikasni načini za trajno rešavanje problema s mravima u domu
LIFESTYLE | 2. avg

Već sečene pečurke

Povrće koje je već isečeno i upakovano, poput pečuraka, praktično je za korišćenje, ali se brže kvari. Prema časopisu Foods, pečurke imaju kratak rok trajanja zbog svoje strukture, posebno jer nemaju zaštitni sloj kutikule. „Sečene pečurke se brže kvare jer je veća površina izložena vazduhu i okruženju“, objašnjava Ngujen. Najsigurnije je kupovati cele pečurke i seći ih neposredno pre kuvanja, a i njih bi trebalo iskoristiti u roku od pet do šest dana.

Humus

Humus može biti zdrav obrok, ali biste mogli neprijatno da se iznenadite kada otkrijete da čak ni kupovne verzije sa konzervansima nemaju isti rok trajanja kao drugi umaci. Zapravo, kupovni i domaći humus traju isto dugo — oko nedelju dana nakon otvaranja, čak i u frižideru, prema sajtu Foodsafety.gov. Neotvoreni kupovni hummus može se čuvati i do tri meseca zbog pasterizacije, ali nakon otvaranja treba ga potrošiti što pre.

Klip kukuruza

Dok povrće poput cvekle ili bundeve može trajati mesecima ako se pravilno skladišti, to ne važi za kukuruz u klipu. Prema FoodSafety.gov, sirovi kukuruz u klipu ostaje svež samo jedan do dva dana u frižideru. Da biste mu produžili rok trajanja, ostavite ga u njegovoj ljusci sve do kuvanja. Takođe, ne zaboravite na smrznuti ili konzervirani kukuruz — istraživanje objavljeno u Journal of Agricultural Food Chemistry pokazuje da smrznuto povrće može imati iste, pa čak i veće količine vitamina od svežeg. Dodatni plus je što smrznuti proizvodi traju daleko duže od 72 sata.

Kuvane žitarice

Za kuvanje žitarica neophodna je voda, a ona je upravo ono što bakterijama treba za razmnožavanje. Dok suve žitarice mogu stajati mesecima u hladnoj ostavi, kuvane bi, prema FoodSafety.gov, trebalo iskoristiti u roku od jedne nedelje. Ipak, kuvane žitarice se mogu zamrznuti, i tako mogu trajati nedeljama ili mesecima.

Sos od paradajza

Pre otvaranja, paradajz sos je šampion u trajnosti. Poput kiselih krastavaca ili voća, zbog visoke kiselosti može trajati više od godinu dana — dok god je zatvoren. Ali, nakon otvaranja, traje svega tri do pet dana (čak i u frižideru), jer tada bakterije mogu početi da se razvijaju. Takođe, prema istraživanju objavljenom u International Journal of Analytical Chemistry, nivo likopena (antioksidansa koji se nalazi u paradajzu) može se značajno smanjiti već nakon 30 dana skladištenja na oko 25 stepeni, što je uobičajena temperatura ostave.

Pridružite se i otključajte sve funkcionalnosti – pratite nas i na društvenim mrežama!

Preuzmite Serbian News Media aplikaciju:

Teme:HranaNamirnice
Izvor:Danas
Podelite ovu vest
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Telegram Kopiraj link!

Daj svoj stav!

Još nema komentara. Napiši prvi.

Napiši komentar

Najnovije vesti

09:50 • REGION I SVET

Ukrajinski napadi dronovima na jugu Rusije, tri osobe poginule

09:49 • REGION I SVET

Dodik o govoru Komšića u Briselu: Dodvorava se Bošnjacima, sve je laž

09:47 • MAGAZIN

Istraživači u Kanadi primetili redak prizor: Polarna medvedica usvojila mladunče

09:45 • VESTI

Radojević: „Pred nove izbore na Kosovu očekujem još snažnije pritiske“

09:44 • REGION I SVET

Tramp govorio naciji o svojim planovima i haosu koji je nasledio od Bajdena

09:43 • VESTI

Radar: Drčelić optužen za nameštanje tendera, od države od tada dobio poslove vredne 316 miliona

Najnovije vesti Sve vesti

Povezani članci

Lifestyle

Jelena Karleuša: „Srbija treba da bude neutralna kao Švajcarska; mandat Vučiću produžiti promenom Ustava”

11.10.2025
Lifestyle

Japan na pragu 100.000 stogodišnjaka: 88% su žene

12.09.2025
Lifestyle

Kineski električni superautomobil postavio novi brzinski rekord

08.09.2025
Lifestyle

Preminuo Rick Davies, frontmen i suosnivač grupe Supertramp

08.09.2025
Prikaži više
  • Više vesti:
  • Vesti
  • Politika
  • Društvo
  • Protesti
  • Region i Svet
  • Lifestyle
  • Ekonomija
  • Hronika
  • Zdravlje
  • Sport
Magazin
Magazin

Istraživači u Kanadi primetili redak prizor: Polarna medvedica usvojila mladunče

Foto: Beta.rs
Magazin

Na današnji dan 18. decembar

Turizam

Akaba – od biblijske priče do modernog tropskog bisera

Foto: Beta.rs
Zabava

Objavljen konačan spisak učesnika Pesme za Evroviziju, pet država bojkotuje zbog genocida u Gazi

Foto: Beta.rs
Magazin

Na današnji dan 15. decembar

REUC — digitalni magazin

Idi na REUC →
REUC•pre 17 h

Predstavnici Ministarstva rudarstva Srbije i Nemačka delegacija o mogućoj saradnji u rudarstvu

Kalas i Kos: „BiH mora da iskoristi priliku da oblikuje svoju evropsku budućnost“
REUC•pre 3 d
Uz pomoć EU sprečeni pokušaji Balkanske mafije da se infiltrira u Paragvaj
REUC•pre 4 d
Francuska blokirala zatvaranje dva poglavlja u pregovorima Crne Gore sa EU
REUC•pre 5 d
Lajen – Trampu: Ne mešajte se u evropsku demokratiju
REUC•pre 5 d
Slovačka vlada ne odustaje od kontroverznog zakona o zaštiti uzbunjivača
REUC•pre 5 d
General Laccetti on Depleted Uranium and the Cost to Soldiers
REUC•pre 6 d
Macut: „Srbija posvećena jačanju ljudskih prava – ključni korak ka EU standardima“
REUC•pre 7 d
Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji: „EU nastavlja podršku borbi protiv nasilja nad ženama u Srbiji“
REUC•pre 8 d
Propao sastanak u Briselu: BiH izgubila šansu za pregovore zbog blokade ključnih reformi
REUC•pre 9 d
Sve vesti
Region i Svet
18.12.2025

Ukrajinski napadi dronovima na jugu Rusije, tri osobe poginule

Region i Svet
18.12.2025

Dodik o govoru Komšića u Briselu: Dodvorava se Bošnjacima, sve je laž

Magazin
18.12.2025

Istraživači u Kanadi primetili redak prizor: Polarna medvedica usvojila mladunče

Vesti
18.12.2025

Radojević: „Pred nove izbore na Kosovu očekujem još snažnije pritiske“

Region i Svet
18.12.2025

Tramp govorio naciji o svojim planovima i haosu koji je nasledio od Bajdena

Vesti
18.12.2025

Radar: Drčelić optužen za nameštanje tendera, od države od tada dobio poslove vredne 316 miliona

Vesti
18.12.2025

Ambasador Ferguson: Besmislene tvrdnje da Britanija stoji iza protesta u Srbiji

Vesti
18.12.2025

Nemet smatra da SPC, zbog uticaja rata u Ukrajini, nije slobodna da sama odluči o poseti pape

odlazak iz srbije - put - carina - granica
Društvo
18.12.2025

AMSS: Kamioni na prelazu Batrovci na izlazu iz Srbije čekaju 15 sati

Društvo
18.12.2025

Đurović povodom Dana migranata: Najmanje njih 35.000 ušlo i prošlo kroz Srbiju ove godine

Prikaži više
Serbian News Media

Serbian News Media je informativni portal sa sedištem u Kragujevcu, osnovan sa misijom da široj javnosti pruži tačne, pravovremene i proverene informacije koje ne podležu cenzuri. Njegov cilj je da doprinese transparentnosti i obaveštavanju građana o najvažnijim temama od lokalnog, nacionalnog i globalnog značaja.

Facebook Youtube Instagram Tiktok

Meni

  • Pravila korišćenja
  • Politika privatnosti
  • Uslovi korišćenja „AI Generated“ sadržaja
  • Impressum
  • Kontakt
E-pošta:

© Serbian News Media 2025 – SNM.rs 

Web and App development by Tembrum

Dobro došli na SNM.rs

Ulogujte se na vaš nalog!

Korisničko ime ili e-pošta
Lozinka

Izgubljena lozinka?

Nastavi sa Facebook nalogom
Nastavi sa Google nalogom
Nastavi sa Apple nalogom
Niste registrovani? REGISTRUJ SE