Creda, 1 okt 2025

Serbian News Media

Marketing
Serbian News Media
  • Naslovna
  • Najnovije
  • Vesti
    • Politika
    • Društvo
    • Protesti
    • Ekonomija
    • Region i Svet
    • Kultura
    • Obrazovanje
    • Sport
  • REUCREUCREUC
  • Video
  • Magazin
    • Lifestyle
    • Turizam
    • Zdravlje
    • Zabava
  • ENG
Čitate: Zašto je rižoto u restoranu uvek ukusniji nego kod kuće? Evo tajne
Podeli
Obaveštenja
  • Šumadija
  • Beograd
  • Politika
  • Protesti
  • Ekonomija
  • Korupcija ubija
  • Obrazovanje
Serbian News MediaSerbian News Media
Promena veličine fontaAa
  • Vesti
  • Politika
  • Protesti
  • Društvo
  • Ekonomija
  • Region i Svet
Pretraga
  • Vesti
    • Politika
    • Društvo
    • Obrazovanje
    • Ekonomija
    • Region i Svet
    • Sport
    • REUCREUCREUC
  • Magazin
    • Lifestyle
    • Turizam
    • Zdravlje
    • Zabava
  • Stranice
    • Slušaj
    • Kontakt
    • Pretraga
Imate nalog? Prijavite se!
Zapratite nas!
© Serbian News Media 2025 – Web and App development by Tembrum
Lifestyle

Zašto je rižoto u restoranu uvek ukusniji nego kod kuće? Evo tajne

Autor:
Katarina Lukić
Objavljeno 10.08.2025
Nema komentara
Podeli
Foto: Matt Lincoln / ImageSource / Profimedia
Podeli

Međutim, ako vam se čini da domaći rižoto nema onaj dubok i bogat ukus koji očekujete, kulinarski stručnjaci imaju savet – i greška koju pravite verovatno je vrlo laka za ispraviti.

Nedavno se jedan korisnik Reddita, veliki ljubitelj rižota, oglasio na forumu r/AskCulinary sa dilemom kako njegov rižoto „predivno miriše, ali nema takav ukus“, te je pitao gde greši, prenosi huffpost.

- Reklama -

Neki od komentara su bili da se obično proprži crni luk, kratko prepeku pirinač (oko minut), zatim doda belo vino.Potom pirinač da se kuva u bujonu od pečuraka oko 25 minuta, pa doda puter i parmezan.

Korisnik po imenu „ivaivazovski“ je dodao i pečurke koje je zasebno propržio i deglazirao vinom: „Ukus je u redu, ali očekivao sam mnogo bogatiji ukus s obzirom na miris. Šta mogu da uradim da pojačam ukus?“

Kako da rizoto bude bogatijeg ukusa?

Ako imate sličan problem, velika je verovatnoća da štedite na soli. Ili puteru. Ili – na oba. Jedan korisnik je jednostavno napisao: „Bogati ukus dolazi od masti, dakle više putera i više sira.“

- Reklama -

Većina se složila da je jelu nedostajalo i dovoljno soli.

„Rižoto, posebno onaj sa pečurkama, traži puno putera, a verovatno vam nedostaje i soli“, rekao je jedan komentator. Drugi su predložili da se ukus dodatno pojača kašikom sojinog sosa, koji dodaje i malo kompleksnosti.

Šef kuhinje Ben Keli je objasnio da je za savršeni rižoto kao u restoranu najvažnije da se skrob iz pirinča polako oslobađa, dodavanjem tečnosti postepeno, uz stalno mešanje.

Cilj je da se izvuče što više skroba koji daje jelu njegovu karakterističnu kremastost. „Oko 90% kremaste teksture dolazi iz skroba, a ostatak iz putera i parmezana“, kaže on.

Ima li još saveta?

- Reklama -

Da – samo nastavite da mešate.

Kuvanje rižota zahteva strpljenje. Dodajte kutlaču bujona, mešajte dok se ne upije, pa dodajte sledeću – i tako redom. Ceo proces traje oko 20 minuta, ali se trud isplati.

„Ako želite onu svilenkastu, kremastu teksturu rižota, ovo je način da je postignete. Pirinač je gotov kada je pun, mekan, ali ne raskuvan – treba da ima blagi otpor pri zagrizu“, objasnio je šef.

Takođe, ne pravite preveliku količinu odjednom.

Italijanska kuvarica Valentina Haris objasnila je za Sous Chef da kod kućnog kuvanja više od 600 g pirinča u jednom loncu može da donese razočaranje.

Upozorila je i da ne treba da pržite crni luk dok ne porumeni – umesto toga ga lagano kuvajte na puteru dok ne omekša. Takođe, sav pirinač dodajte odjednom, pa ga lagano tostirajte, ali bez dobijanja boje, pre nego što krenete sa dodavanjem bujona.

Pridružite se i otključajte sve funkcionalnosti – pratite nas i na društvenim mrežama!

Preuzmite Serbian News Media aplikaciju:

Izvor:Danas
Podelite ovu vest
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Telegram Kopiraj link!

Daj svoj stav!

Još nema komentara. Napiši prvi.

Napiši komentar

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i čitajte vesti iz vaše e-pošte
E-pošta:

Najčitanije

Premijer Đura Macut traži dozvolu Skupštine za obavljanje drugog posla

Stanković u Strazburu: Evropa mora da zna sve o policijskoj brutalnosti i parapolicijskim formacijama u Srbiji

Miloš Jovanović: “Nasilje je DNK ove vlasti,” kritikuje atmosferu i medijski mrak

Kragujevački studenti najavili komemorativnu šetnju povodom godišnjice tragedije u Novom Sadu

Strukovno udruženje policije o okupljanjima 1. oktobra: Apel za mir i nultu toleranciju na narušavanje reda

Struja skuplja 6,6 odsto: Danas stupa na snagu novo poskupljenje u Srbiji

Pročitajte još

Lifestyle

Japan na pragu 100.000 stogodišnjaka: 88% su žene

12.09.2025
Lifestyle

Kineski električni superautomobil postavio novi brzinski rekord

08.09.2025
Lifestyle

Preminuo Rick Davies, frontmen i suosnivač grupe Supertramp

08.09.2025
Lifestyle

Horoskopski znaci koji imaju najveći ego

31.08.2025
Prikaži više
  • Više vesti:
  • Vesti
  • Politika
  • Protesti
  • Društvo
  • Region i Svet
  • Lifestyle
  • Ekonomija
  • Zdravlje
  • Sport
  • Obrazovanje
  • Turizam
  • Kultura
Serbian News Media

Serbian News Media je informativni portal sa sedištem u Kragujevcu, osnovan sa misijom da široj javnosti pruži tačne, pravovremene i proverene informacije koje ne podležu cenzuri. Njegov cilj je da doprinese transparentnosti i obaveštavanju građana o najvažnijim temama od lokalnog, nacionalnog i globalnog značaja.

Facebook Youtube Instagram Tiktok

Meni

  • Pravila korišćenja
  • Politika privatnosti
  • Uslovi korišćenja „AI Generated“ sadržaja
  • Impressum
  • Kontakt
E-pošta:

© Serbian News Media 2025 – SNM.rs

Dobro došli na SNM.rs

Ulogujte se na vaš nalog!

Korisničko ime ili e-pošta
Lozinka

Izgubljena lozinka?

Nastavi sa Facebook nalogom
Nastavi sa Google nalogom
Nastavi sa Apple nalogom
Niste registrovani? REGISTRUJ SE

Serbian News Media

Brže, preglednije vesti na telefonu

Instalirajte aplikaciju