Štrudla je jedan od onih toplih, mirisnih kolača koji prizivaju sećanja na detinjstvo i bakinu kuhinju. Međutim, mnoge domaćice se često suočavaju sa istim izazovom – kako napraviti testo za štrudlu koje će biti mekano ne samo kada je sveže ispečeno, već i danima nakon toga?
Ako ste ikada zagrizli parče štrudle koje je tvrdo poput kamena, znate koliko je ovo važno pitanje. Srećom, rešenje je jednostavnije nego što mislite, a leži u jednom sastojku koji su naše bake oduvek koristile.
Istorija štrudle: od carskih dvorova do naših kuhinja
Pre nego što otkrijemo tajnu savršeno mekanog testa, hajde da se na trenutak osvrnemo na bogatu istoriju ovog kolača. Štrudla je starinski, narodni kolač koji se pravi tako što se testo puni nadevom, urola i ispeče. Nakon pečenja, seče se na parčiće i posipa prah-šećerom.
Najstariji poznati recept za štrudlu datira iz 1696. godine i čuva se u Bečkoj državnoj biblioteci. Prema legendi, štrudlu su Austrijancima ostavili Turci prilikom povlačenja nakon poraza 1683. godine. Narod je ubrzo prihvatio ovu poslasticu jer je bila jeftina i jednostavna za pripremu.
Kod nas su štrudlu pod uticajem austrougarske kuhinje prve prihvatile vojvođanske domaćice, koje su originalni recept prilagođavale sopstvenim potrebama i dostupnim sastojcima. Za razliku od austrijske ili nemačke štrudle, naša varijanta ima tanje testo.
Najpoznatije su štrudle sa makom i orasima od kiselog testa, ali se za nadev mogu koristiti i džem, višnje, jabuke ili drugo voće – zapravo, mogućnosti su neograničene i zavise samo od vaše mašte i ukusa.
Zašto je štrudla ponekad tvrda?
Zar vam se nije dogodilo da napravite štrudlu koja je prvih nekoliko sati nakon pečenja divna i mekana, a već sutradan postane suva i tvrda? Ovo je frustracija sa kojom se mnoge domaćice suočavaju, a razlozi mogu biti različiti:
- Nedovoljno razvijeno testo
- Prebrzo pečenje na previsokoj temperaturi
- Nedostatak masnoće u testu
- Prevelika količina brašna
- Nedovoljno vlage u testu
Ali kao što je već pomenuto, naše bake su znale tajnu kako da štrudla ostane mekana danima. I ta tajna leži u jednom jednostavnom sastojku koji možda već imate u svojoj kuhinji.
Tajna mekane štrudle: svinjska mast
Da, dobro ste pročitali! Svinjska mast je taj čarobni sastojak koji su naše bake dodavale u testo za štrudlu da bi ostala mekana kao duša i danima nakon pečenja. Iako danas mnogi izbegavaju životinjske masti, zamenjujući ih biljnim uljima ili maslacem, ništa ne može da se meri sa efektom koji svinjska mast ima na testo za štrudlu.
Zašto baš mast? Zato što svinjska mast ima jedinstvenu sposobnost da zadrži vlagu u testu tokom pečenja, a istovremeno mu daje neodoljivu mekoću i elastičnost. Osim toga, testo sa mašću ostaje sveže i mekano mnogo duže nego testo pripremljeno samo sa uljem ili maslacem.
Ako vas brine zdravstveni aspekt, imajte na umu da se za celo testo koristi samo jedna kašika masti, što po parčetu predstavlja zaista minimalnu količinu. Osim toga, svinjska mast sadrži manje trans-masti od mnogih margarina i nekih biljnih masti, što je čini boljim izborom nego što većina ljudi misli.
Drugi trikovi za savršeno mekanu štrudlu
Osim dodavanja svinjske masti, postoji još nekoliko važnih trikova koji će vam pomoći da napravite štrudlu koja će biti mekana danima:
Vreme nadolaženja testa
Strpljenje je ključno kada pravite testo za štrudlu. Potrebno je ostaviti testo da narasta duže od sat vremena kako bi bilo fino i mekano. Neki iskusni kuvari čak preporučuju da se testo ostavi da naraste dva puta – prvi put nakon mešenja, a drugi put nakon što se podeli na loptice.
Premaz pre pečenja
Premazivanje štrudle pre pečenja je još jedan važan korak koji ne smete preskočiti. Tradicionalni recept preporučuje premaz od žumanceta kome je dodato nekoliko kapi ulja. Ovaj premaz ne samo da štrudli daje prelepu zlatnu boju, već i stvara tanku zaštitnu koru koja pomaže da unutrašnjost ostane mekana.
Vlaženje nakon pečenja
Ovo je možda najneobičniji, ali i najdelotvorniji trik. Kada je štrudla pečena, poprskajte je sa vrlo malo vode, pokrijte krpom i ostavite da se dobro ohladi. Ovaj postupak pomaže da površina štrudle ne postane previše tvrda i suva, dok unutrašnjost ostaje savršeno mekana.
POVEZANE VESTI:
Recept za savršeno mekanu štrudlu
A sada, hajde da primenimo sve ove savete u praksi. Evo recepta za štrudlu koja će biti mekana danima:
Sastojci za testo:
- Pola kocke svežeg kvasca
- 100 grama šećera
- 250 ml toplog mleka
- 500 g brašna
- 1 kašika svinjske masti
- 2 jaja
- Prstohvat soli
Za nadev:
- Džem po izboru (višnja, kajsija, šljiva…)
- Ili: mleveni orasi ili mak pomešan sa šećerom
Za premaz:
- 1 žumance
- Nekoliko kapi ulja
Priprema:
- U 250 ml mlakog mleka razmutite kvasac, dodajte kašiku šećera i ostavite 20 minuta da nadođe.
- U brašno sipajte nadošli kvasac, jaja, rastopljenu mast, preostali šećer i so.
- Umesite glatko testo, pazeći da ne bude previše tvrdo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna ili mleka da dobijete idealnu konzistenciju.
- Testo stavite u dublju posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite duže od sat vremena da dobro nadođe.
- Podlogu za mešenje obilno pobrašnite, izručite testo, nežno ga premesite i podelite na četiri loptice. Pokrijte ih krpom i ponovo ostavite da nadolaze još pola sata.
- Svaku lopticu rastanjite oklagijom, obilno namažite džemom po želji (ili drugim nadevom), urolajte i slažite ih u podmazanu tepsiju.
- Pokrijte krpom i ostavite štrudle na toplom mestu još 15 minuta.
- Premažite ih žumancetom u koje ste dodali nekoliko kapi ulja.
- Pecite štrudle u prethodno zagrejanoj rerni oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni.
- Kada su pečene, poprskajte ih sa malo vode, pokrijte i ostavite da se dobro ohlade.
- Isecite ih na komade, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Varijacije na temu
Ovaj osnovni recept možete prilagoditi svom ukusu i trenutnom nadahnuću. Evo nekoliko popularnih varijacija:
Štrudla sa jabukama
Za ovu varijantu, narendajte 1 kg jabuka, dodajte 100 g šećera, kašičicu cimeta i šaku suvog grožđa. Ovaj nadev rasporedite po testu, urolajte i pecite prema osnovnom receptu.
Štrudla sa makom
Pomešajte 300 g mlevenog maka sa 150 g šećera i koricom jednog limuna. Ako volite, dodajte i nekoliko kapi ruma za aromatičniji ukus.
Štrudla sa orasima
Sameljite 300 g oraha, pomešajte sa 150 g šećera i kašičicom cimeta. Ovaj nadev je posebno ukusan ako ga pre stavljanja na testo malo poprskate rumom.
Najčešće greške pri pripremi štrudle
Čak i uz najbolji recept, postoje zamke u koje je lako upasti. Evo nekoliko najčešćih grešaka koje treba izbegavati:
- Pretvrdo testo – Ako dodate previše brašna, testo će biti tvrdo i teško za obradu. Bolje je da testo bude malo mekše nego previše tvrdo.
- Nedovoljno nadolaženje – Brzina je neprijatelj dobre štrudle. Dajte testu dovoljno vremena da naraste, čak i ako to znači da ćete morati da sačekate duže nego što je navedeno u receptu.
- Previše nadeva – Iako je primamljivo staviti puno nadeva, prevelika količina može dovesti do toga da štrudla pukne tokom pečenja ili da sredina ostane sirova.
- Previsoka temperatura – Štrudlu treba peći na umerenoj temperaturi kako bi se ravnomerno ispekla. Previsoka temperatura će dovesti do toga da spolja bude prepečena, a iznutra nedovoljno pečena.
- Nedostatak vlage nakon pečenja – Ne preskačite korak sa prskanjem vodom nakon pečenja. Ovo je ključno za dugotrajnu mekoću štrudle.
Kako poslužiti štrudlu?
Štrudla se tradicionalno poslužuje posuta prah-šećerom, isečena na kriške debljine oko 3-4 cm. Možete je poslužiti toplu ili hladnu, prema vašem ukusu.
Za posebne prilike, štrudlu možete obogatiti dodatkom kugle sladoleda od vanile ili je preliti toplim voćnim sosom. Takođe se odlično slaže sa šoljom kafe ili čaja, čineći savršenu poslasticu za popodnevno druženje.
Tajna mekane štrudle leži u pažljivom odabiru sastojaka i poštovanju tradicije. Svinjska mast, dovoljno vremena za nadolaženje testa i prskanje vodom nakon pečenja su trikovi koje su naše bake koristile generacijama. Pridržavajte se ovih saveta i vaša štrudla će biti mekana kao duša danima nakon pečenja.
Sledeći put kada poželite da obradujete porodicu ili goste tradicionalnim kolačem, setite se ovih saveta. Vaša savršeno mekana štrudla će sigurno postati omiljena poslastica u vašem domu. A ako je napravite prema ovom receptu, nema sumnje da će vam se svi diviti i tražiti da im odate svoju tajnu.








Daj svoj stav!
Još nema komentara. Napiši prvi.