Američki kardiohirurg dr Stiven Gandri u tekstu za CNBC Make It poručio je da svakodnevna konzumacija velikih količina mesa nije neophodna za zadovoljenje potreba organizma za proteinima, te da može biti i štetna.
„Prekomerna konzumacija crvenog mesa povezana je sa pojačanom upalom, ubrzanim starenjem i većim rizikom od hroničnih bolesti“, naglasio je dr Gandri, dodajući da je jedan od glavnih razloga tome šećerni molekul Neu5Gc, prisutan u crvenom mesu, koji organizam prepoznaje kao strano telo, što pokreće imunološku reakciju i dugotrajnu upalu.
Umesto toga, on preporučuje veći unos biljnih proteina, koji, kako navodi, pored proteina sadrže vlakna, zdrave masti i protivupalne polifenole. Istraživanja, kaže Gandri, pokazuju da proteini koji ne potiču iz mesa mogu biti bolji za zdravlje, dugovečnost i funkciju mozga.
Šest proteina koje dr Gandri preporučuje:
Sočivo

„Sočivo je moj prvi izbor među mahunarkama“, rekao je dr Gandri. Pored visokog sadržaja proteina i manje kalorija u poređenju sa drugim mahunarkama, sočivo sadrži i rezistentni skrob i prebiotska vlakna koja hrane crevnu mikrobiotu.
Savet: Namočite ili kuvajte sočivo pod pritiskom kako biste smanjili lektine, koji mogu uticati ili usporiti apsorpciju nutrijenata. Možete ih dodati u supe, čorbe ili domaće povrtne burgere.
Proteini konoplje

Konopljino seme je retki biljni izvor svih devet esencijalnih aminokiselina, bogat Omega-3 masnim kiselinama, magnezijumom i vlaknima. „Birajte organski, hladno ceđeni protein konoplje bez dodatih šećera“, savetuje Gandri.
Baru orasi

Porekli iz brazilskog regiona Serado, baru orasi sadrže više proteina po porciji nego skoro svi drugi orašasti plodovi, a bogati su i antioksidansima i vlaknima. „Imaju zadovoljavajuću, zemljastu hrskavost“, dodaje on za CNBC Make it.
Savet: Kardiohirurg kaže da jede šaku svaki dan, kao i da imaju ukus sličan mešavini kikirikija i badema.
POVEZANE VESTI:
Spirulina

Plavozelena alga koja sadrži oko 70% proteina po težini, bogata je gvožđem, vitaminima B i antioksidansom fikocijaninom.
Savet: Probajte da dodate spirulinu u smutije ili sokove. Takođe je možete zameniti hlorelom, drugom hranljivom algom, u prahu ili tabletama.
Laneno seme

Odličan izvor biljnih proteina, omega-3 masnih kiselina i lignana, koji imaju svojstva da balansiraju hormone. Gandry preporučuje konzumaciju mlevenog lanenog semena radi bolje apsorpcije.
Savet: Držite kesu organskog celog lana u frižideru i meljite ga po potrebi kako biste osigurali svežinu (isto kao što meljete kafu neposredno pre kuvanja). Dodajte u smutije, pospite preko salata ili stavite u mafine.
Sirak (Sorghum)

Drevna žitarica bogata proteinima i gvožđem, sa slatkastim, orašastim ukusom.
Jedna šolja ima 21 gram proteina (više nego dvostruko od kinoe), a 85 grama sirka sadrži više gvožđa nego porcija bifteka. Odličan je izvor polifenola i jedna je od retkih žitarica bez lektina.
Savet: Koristite brašno od sirka za bezglutensko pečenje ili ga potražite u obliku testenine za obrok bogat proteinima a na bazi biljaka.








Daj svoj stav!
Još nema komentara. Napiši prvi.